Ciasto bananowe dla alergików - bez glutenu, mleka i jajek

Pracując w przedszkolu, w którym blisko połowa dzieci stanowi dzieci z alergiami pokarmowymi, często muszę troszeczkę "pokombinować" :-) Zawsze się staram, aby ich posiłek był jak najbardziej zbliżony do posiłku dzieci "bez diety". I tak powstał chlebek bananowy. Jest to ciasto, które mogą jeść dzieci zarówno z alergią na białka mleka krowiego, białka jaja oraz dzieci chorujące na celiakię.


Chlebek bananowy robi się naprawdę szybko i co jest bardzo wygodne - do jego przygotowania nie potrzebujemy wagi. Wszystko przeliczyłam na szklanki, żeby było jak najłatwiejsze w przygotowaniu.

Poza tym - jego bazą jest mąka gryczana, bardzo zdrowy zamiennik tradycyjnej mąki pszennej. Mąka z gryki zawiera białka o zbilansowanym składzie aminokwasowym, a to oznacza, że aminokwasy są z niej lepiej przyswajalne, niż z innych mąk. Wiele innych zbóż zawiera małe ilości lizyny, a mąka gryczana zawiera jej stosunkowo dużo [1]. Poza tym, gryka jest dobrym źródłem cynku, miedzi, manganu, żelaza, potasu, witamin z grupy B, oraz polifenoli [2].




Składniki na 1 keksówkę ciasta bananowego:

- 1,5 szklanki mąki gryczanej

- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej

- 1/4 szklanki cukru

- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

- 2 łyżeczki octu jabłkowego

- 1/4 szklanki oleju rzepakowego

- ok. 2 szklanki napoju roślinnego (np. owsianego bezglutenowego, jaglanego)

- 2 banany


Przygotowanie:

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać płynne składniki i połączyć za pomocą miksera na gładką masę. Jednego banana obrać, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Tak przygotowany mus bananowy dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Drugiego banana pokroić wzdłuż na 4 plastry. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć plastry banana do dekoracji. Chlebek bananowy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!




[1] Chłopicka J, Gryka jako żywność funkcjonalna, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLI, 2008, 3, str. 249–252

[2] Zarzecka K, Gugała M, Mystkowska I, Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki, Postępy fitoterapii, 2014

Zapisz się na newsletter

© 2023 by GREENIFY. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram